Neakartīgi no tā, vai filmējat īsfilmu vai vēlaties dziedāt karaoki, ir nepieciešams izvēlēties pareizo audio ierakstīšanas ierīci. Mikrofonu klāsts ir plašs un iesācējiem tajā orientēties varētu šķist tik pat grūti kā izprast nodokļu sistēmu, tādēļ priekš jums, dārgo lasītāj, mēs vienkāršā valodā īsumā aprakstīsim populārākos mikrofonu veidus un kādiem nolūkiem tie paredzēti.

Izvēloties un iegādājoties mikrofonus ir nepieciešams ņemt vērā sekojošos faktorus:

Runātāju vai dziedātāju skaits un novietojums telpā;

Gadījumos, kad dziedātāji ir tikai daži, labāk katram nodrošināt atsevišķu mikrofonu, bet, piemēram, Suitu Sievu priekšnesuma apskaņošanai varētu izmantot dažus pareizi izvēlētus un novietotus mikrofonus visam dāmām kopā.

Skaņas ieraksta mērķis;

Ja skaņu nepieciešams, piemēram,  atskaņot auditorijai uz vietas, izmantojot jūtīgākus, plašas darbības mikrofonus (piemēram, “Lavalier” tipa mikrofonus), veidosies skaņas cilpas (izpaužas kā svilpjoša nepatīkama skaņa), tādēļ šajā gadījuma tā nebūs laba izvēle.

Nepieciešamā funkcionalitāte;

Galvenā izvēle būs starp mikrofonu ar kabeli vai bezvadu mikrofonu sistēmu. Gandrīz visiem mikrofona tipiem ir pieejamas bezvadu versijas. 

Kabeļa savienojums vienmēr būs stabilāks un kvalitatīvāks par bezvadu, kā arī lētāks. Bezvadu savienojums būs protams ērtāks, jo kabelis netraucēs pārvietoties un nebojās skatu.

Fona trokšņu līmenis un veids.

Jo lielāks fona troksnis, jo šaurākas darbības mikrofons nepieciešams un novietojams pēc iespējas tuvāk skaņas avotam. Piemēram, ierakstīt balsi ar studijas tipa vai lavalier tipa mikrofonu rūpnicas cehā būs gandrīz neiespējami.

Balss vokālam paredzētos mikrofonus var tikt iedalīti piecās populārākajās kategorijās. Katrs mikrofona veids ir radīts savam nolūkam:

    • Handheld (rokās turamie) mikrofoni – Rokās turamie jeb dinamiskie mikrofoni ir izturīgi un praktiski pielietojami, uzstājoties “dzīvajā”, taču tie var būt neērti, piemēram, prezentācijās vai teātrī, kur nepieciešams aktīvi žestikulēt vai darboties ar rokām.
    • Large diaphragm condenser (studijas tipa stacionārie mikrofoni) – Jūtīgi mikrofoni, kuri praktiski pielietojami situācijās, kad nepieciešams ierakstīt augstas kvalitātes balss vokālu, piemēram, ierakstot video blogu, podkāstu vai video spēļu tiešraidi. Saistībā ar savu augsto jūtību, šie mikrofoni ir neprakstiski telpās un vidēs ar lielu fona troksni. Šāda tipa mikrofoni mēdz būt jau ar iebūvētu audio interfeisu un pieslēdzami datoram ar USB savienojumu.
    • Headset (uz galvas liekamie) mikrofoni – Headset mikrofoni stingri fiksējas uz runātāja galvas, līdz ar to, ļaujot runātājam vai izpildītājam brīvi pārvietoties telpā. Headset mikrofons atrodas tieši pie runātāja mutes un kustās līdz ar runātāja galvu, kas, savukārt, nodrošina pastāvīgu skaņas līmeni un kvalitāti.
    • Lavalier (piespraužamie) mikrofoni – Funkcionē līdzīgi uz galvas liekamajiem mikrofoniem, taču ar vienu nozīmīgu priekšrocību – tie ir praktiski neredzami uz runātāja. Tos var ērti piespraust pie uzvalka atloka vai krekla malas. Klasisks šo mikrofonu pielietojums ir video ierakstīšanai.
    • Dažādi mikrofoni video filmēšanai – Uz kameras stiprināmi un intervijām paredzēti. Šie mikrofoni speciāli izstrādāti, lai uztvertu skaņu no viena virziena un slāpēt fona trokšņus. Šajā rakstā padziļināti tos neapskatīsim.