Projektoru ekrāni

Ne vienmēr ir nepieciešams ekrāns. Par ekrānu var kalpot jebkura gaiša un līdzena virsma. Savukārt birojos klasisks risinājums ir 1.5 m ekrāni, 2 m ekrāni vai 2.4 m ekrāni uz statīva. Ekrāni uz statīva ir viegli samontējami un transportējami.

Šos ekrānus var lietot arī ārpus telpām zem nojumes,  ja ir iespēja ekrānu nostiprināt, lai to neapgāž pēkšņa vēja brāzma.

Izvēloties piepūšamo ekrānu, jāņem vērā, ka būs nepieciešama caurplūdes gaisa sūkņa darbība visu lietošanas laiku. Gaisa sūknis rada nelielu troksni. Pēc lietošanas lietainā laikā ekrānu nepieciešams izžāvēt.

Nereti privātie brīvdabas kino seansi tiek organizēti lauku īpašumos. Ja ir pieejama kādas palīgbūves brīva dēļu siena, tad labs ekrāna risinājums būs piekaramais ekrāns. Tas ir ekrāna auduma materiāls ar stiprinājuma vietām. Izmaksās draudzīgs un viegls veids dēļu sienu pārvērst lielā un stabilā ekrānā.

Profesionāliem pasākumiem, kur nepieciešams liels ekrāns, pareizā izvēle būs fermu konstrukcijas ar nostieptu ekrāna audumu uz tām.

Projektori brīvdabas kino baudīšanai

Jebkuru projektoru var izmantot ārā, bet jānodrošina tā pasargāšana no pēkšņa lietus. Nomā pieejami speciāli ūdensdroši korpusi projektoriem vai nojumes.

Projektori ārā ir izmantojami laikā pēc saulrieta. Neviens projektors nepārspēs tiešos saules starus ekrānā. Ekrāniem, kas platāki par 2 m, ieteicams izvēlēties jaudīgākos projektorus ar vismaz 5000 lm gaismas jaudu (piemēram, Dell 7700 vai labāk Dell 7760). Var iztikt arī ar parastu biroja klases projektoru (piemēram, Acer X128H), taču košs attēls gan tad būs tikai pilnīgā tumsā.

Prezentācija telpās.

Izvēloties projektoru prezentācijai telpās, pirmkārt, ir jāsaprot auditorijas lielums, kā arī nepieciešamais ekrāna izmērs. Ja ekrāna izmērs ir līdz 2 m platumam, tad pie neliela apgaismojuma spilgtu attēlu nodrošinās jebkurš biroja klases projektors ar vismaz 3200 lm gaismas jaudu. Sarežģītāka situācija izveidojas, ja telpa ir saulaina. Tiešos saules staros attēls nebūs košs pat visjaudīgākajam projektoram.

Ja nepieciešams saskatīt detalizētu bildi no tuva attāluma, tad jāizvēlas projektors ar vismaz FullHD izšķirtspēju (piemēram, Dell 7700 vai Acer H6522BD)

Projektoriem projicētā attēla izmērs pamatā ir atkarīgs no tā novietojuma līdz ekrānam.

Jāņem vērā, ka standarta biroja projektoram nepieciešamā distance no ekrāna ir apmēram divas reizes lielāka nekā ekrāna platums. Piemēram, 2 m platam ekrānam projektors jānovieto apmēram 4 m no tā.

Ja šādas iespējas nav, tad jāizvēlas ir tuvās distances projektors. Tas 2 m platu bildi nodrošina jau no 1 m attāluma.

Projektora novietošana

Projektors jānovieto ekrānam tieši pretī. Novietot var uz jebkura stabila paaugstinājuma, piemēram, galdiņa. Ja tāds nav pieejams, to var iznomāt kopā ar projektoru. Grīdas un virsmas slīpuma korekcija notiek, regulējot projektora kājiņas.

Projektors var tikt novietots zemāk vai augstāk par ekrānu. Ekrāna malu kropļojums, kas veidojās no tā, ir viegli labojams projektora iestatījumos. Sarežģītāk ir ar horizontālās ekrāna malas korekciju. Tāda funkcionalitāte nav pieejama visos modeļos, taču ar regulēšanas gredzeniem uz projektora optiskās lēcas viegli noregulēt asumu var gandrīz visiem projektoriem, un pārsvarā ir arī neliela “zoom” funkcija, kas ļauj bildes izmēru precīzi uzstādīt ekrāna lielumā.

Projektora pieslēgšana datoram

Klasisks projektora savienošanas veids ar datoru ir HDMI kabelis. Tāds parasti atrodas iznomātā projektora komplektācijā. Daudziem, bet ne visiem datoriem ir tāds ports. Piemēram, jaunākās paaudzes Macbook ir tikai Type-C, taču dažu ražotāju ultra plānajiem datoriem ir Micro HDMI ports.

Macbook AIR sērijai ir MiniDisplayPort. Visas pārejas var tikt nodrošinātas atsevišķi, par to vienojoties, nomājot projektoru.

Skaņa

Pieslēdzot datoru pie projektora, skaņu ir iespējams atskaņot ar iebūvētajiem skaļruņiem datorā vai iebūvēto skaļruni projektorā.

Abi šie varianti būs apmierinoši, ja audio pavadījuma labai dzirdamībai un kvalitātei nav izšķirošas nozīmes.

Skaņas pastiprināšanai var izmantot Jūsu rīcībā jau esošos datora ārējos skaļruņus, bluetooth portatīvās tumbiņas, mūzikas centrus un citus risinājumus.

Tomēr, ja skaņas kvalitāte ir nozīmīga, papildus projektoram iesakām iznomāt daudzveidīgu jaudas un gabarītu skaņas aparatūru dažādu izmēru pasākumiem.

PowerPoint prezentācija

Projektora pults paredzēta projektora iestatījumu maiņai gadījumos, kad piekļūt pie projektora ir sarežģīti. Piemēram, gadījumos, projektors ir uzstādīts pie griestiem. Slaidu pārslēgšanai nepieciešama atsevišķa ierīce, tautā saukta par clicker. Tā ir neliela pults, kas līdzīgi kā bezvadu pele, pieslēdzama datoram un nodrošina kontroli pār slaidiem bez vadiem. Šādu clicker iespējams iznomāt kā papildus rīku projektoram.